Domov > Regionálne súťaže

25.02.2009 | Denník Šport | Basket portál - Slováci v zahraničí

O rok posunutý kontrakt

Na linke BRATISLAVA – VALENCIA

Zaskvela sa najmä na majstrovstvách sveta basketbalistiek do 19 rokov v lete 2007 v Bratislave. Vtedajšia hráčka MBK Ružomberok sa výrazne zaslúžila o 6. miesto slovenskej reprezentácie ako jej najväčšia opora. Práve výkony na mládežníckom svetovom šampionáte ju v ankete FIBA Európa vyniesli medzi hráčkami do 20 rokov za rok 2007 na výborné 3. miesto. Trnavská rodáčka Regina Palušná patrí od leta minulého roka španielskemu klubu Ros Casares Valencia.

Pripomeňte dôvody vašej absencie pod košmi v tejto sezóne.

"Všetko je dôsledok zranenia kolena z 29. júna minulého roka. Utrpela som ho na turnaji reprezentačných ,dvadsiatok’ v Taliansku v zápase proti Lotyšsku."

Čomu všetkému ste sa potom museli podrobiť?

"Začiatkom júla mi doktor Vladimír Lupták v Bratislave najprv artroskopicky operoval meniskus a bočné väzy a potom v septembri som sa ešte uňho podrobila aj plastickej operácii predného krížneho väzu. V tom kolene som totiž mala poškodené všetko."

Kedy ste sa mohli vrátiť k tréningom?

"Rehabilitáciu som začala hneď. Mohla som posilňovať, najmä ruky, neskôr prišlo na rad plávanie i bicyklovanie. Ale beh až teraz vo Valencii."

Odkedy ste v tomto meste?

"Prišla som prvého februára, čiže som tu necelý mesiac."

S hráčkami v klube Ros Casares už trénujete naplno?

"Nie. S nimi chodím iba na streleckú prípravu. Do herných tréningov, kde sú aj kontakty hráčok, sa ešte nesmiem zapájať. Ale je mojou povinnosťou ich sledovať z hľadiska."

Okrem toho trénujete individuálne?

"Predovšetkým individuálne. Dvakrát denne po jeden a pol hodine pod dohľadom takpovediac osobného trénera. Ak k tomu pridám pobyt na tréningoch s ostatnými dievčatami, tak sa celé dni venujem basketbalu."

Je možné, že si ešte v tejto sezóne zahráte za váš nový klub?

"Možno áno, možno nie. Ozaj to neviem. Veľa bude závisieť od mojich pocitov, či sa budem cítiť pripravená hrať. Klub ma však do ničoho netlačí. Nič nechce uponáhľať."

Prečo je taký zhovievavý? Veď na cudzinky bývajú v kluboch zväčša nemalé nároky.

"Zmluvu som ešte ako hráčka Ružomberka podpísala vlani v máji, ale vzhľadom na moje zdravotné problémy platnosť môjho kontraktu sa o rok posunula. Nezačal platiť 1. septembra minulého roka, ale začne sa odvíjať až od 1. septembra 2009."

Na aký dlhý čas ste podpísali zmluvu?

"Na dva roky. Teraz ma Valencia akože ani nepotrebuje, ale v ďalších dvoch sezónach so mnou naplno ráta."

Ak dobre rozumieme, tak ešte ani nie ste plnohodnotná hráčka Valencie. Čo vám teda klub teraz poskytol?

"Dostala som pekný trojizbový byt a mám možnosť trénovať na základe dodatku k zmluve. Od septembra začne platiť ,hlavná’ zmluva a podľa nej budem mať napríklad k dispozícii aj auto."

Ako teraz chodíte na tréningy?

"Pešo. Do posilňovne mi to trvá desať minút, do basketbalovej haly dvakrát dlhšie. Sú to príjemné prechádzky, veď aj teraz je tu okolo dvadsať stupňov."

Určite viete, že hráčku vašich kvalít by potrebovala aj slovenská ženská reprezentácia na júnových ME v Lotyšsku. Oblečiete vtedy jej dres?

"Reprezentácii som sa nikdy nebránila. Ale dnes ešte neviem povedať, či by som v nej patrila medzi platné hráčky. O mesiac, či dva, možno budem vedieť povedať viac."

Skúsite to aspoň?

"Možno áno. Príprava s reprezentáciou by mi mohla iba prospieť. Ale sama to nerozlúsknem. Neviem ešte, aký postoj zaujme klub. Tieto veci som zatiaľ s nikým neriešila."

Kedy sa chystáte na Slovensko?

"Mala by som prísť o tri týždne vzhľadom na školské povinnosti."

Aké máte teraz? Veď, ak sa nemýlime, maturovať ste mali vlani.

"To je pravda. Lenže to zranenie a operácie všetko zmenili. Maturitné povinnosti som musela takmer o rok posunúť, doma v Trnave ma čakajú v najbližších týždňoch."




DO TRNAVY AJ DO KOŠÍC

Naposledy ste hrali v Ružomberku, predtým v Košiciach, rodinu máte v Trnave. Kam sa vrátite z Valencie na návštevu?

"Zastavím sa doma v Trnave. Ale ihneď budem pokračovať do Košíc, kde mám v tíme ČH Hornets priateľa - vodného pólistu Petra Veszelitsa."




REGINA PALUŠNÁ

NARODILA SA 6. júna 1989 v Trnave, je vysoká 192 cm.

BASKETBAL začala hrať v Trnave, odkiaľ ako 14-ročná odišla do Košíc.

OBLIEKALA klubové dresy Viktorie PČSP (tri sezóny) a MBK Ružomberok (2006/07 a 2007/08); teraz je zmluvná hráčka španielskeho klubu Ros Casares Valencia.

ZA SLOVENSKO hrala v dievčenských reprezentáciách do 16, 18 aj do 19 rokov, ako aj v tíme dospelých žien v kvalifikácii ME 2007.

TOMÁŠ GROSMANN


 


spankbang