Domov > Regionálne súťaže

08.10.2008 | Denník Šport | Basket portál - Tréneri

Jasné a tvrdé ciele

Trénerka NATÁLIA HEJKOVÁ začala svoju prácu na tretej zahraničnej "zastávke"

Najúspešnejšia slovenská basketbalová trénerka Natália Hejková sa po dvoch euroligových prvenstvách (2007, 2008) so Spartakom Moskovská oblasť ujala kormidla v Diname Moskva. Pravda, medzičasom v auguste prežila radosť s ruskými reprezentantkami. Ako jedna z asistentov trénera Igora Grudina ich doviedla k bronzu na olympiáde v Pekingu.

Koľko času ste venovali osobnému oddychu po Hrách XXIX. olympiády, ktoré sa skončili v Číne 24. augusta?

"Za mojimi novými zverenkami som šla až 10. septembra. Ale ešte nie do Moskvy. Mali sme vtedy týždňové sústredenie v chorvátskom Poreči."

Čo ste stihli počas prípravy, ktorá nebola dlhá?

"Okrem Chorvátska ešte jedno ďalšie týždňové sústredenie na Kanárskych ostrovoch v Las Palmase. Tam sme už aj hrali prvé ťažšie zápasy. Dva proti domácim hráčkam, a takisto dva proti talianskym Benátkam. A je to iba týždeň, čo sme sa vrátili do Moskvy."

Z internetových zdrojov vieme, že ste na konci minulého týždňa zohrali súťažné zápasy v Ruskom pohári.

"Áno, hrali sme na turnaji o Ruský pohár v Orenburgu v základnej skupine spolu s ďalšími tromi družstvami. Najprv sme vyhrali nad Čeľabinskom 105:57, potom nad Samarou 97:62. Na záver sme prehrali s domácou Nadeždou 73:78. Nešlo však už v tom súboji o veľa, lebo tak Orenburg, ako aj my sme mali už istý postup do ďalšej fázy Ruského pohára."

Boli ste spokojná s hrou vašich nových zvereniek?

"Nikdy nebývam spokojná. A teraz som ani nemohla byť. Mám tu kvalitné hráčky, ale ešte si nerozumejú na ihrisku tak, ako by som si želala. Navyše ešte dievčatá ani dobre nepoznám, neviem, čo všetko môžem od nich žiadať."

Ani jednu z hráčok Dinama ste v minulosti netrénovali?

"Ale áno. Zakalužnú v Šoproni, Kuzinovú poznám z ruskej reprezentácie, Sitňaková bola kedysi dávno u nás v Ružomberku na mesačnej skúške."

Káder máte už kompletný?

"Už nám chýba iba Američanka Plenette Piersonová, čerstvá víťazka WNBA s tímom Detroit Shock."

Inak je Dimano postavené zväčša na ruských hráčkach?

"Nie. S Piersonovou by sme tu mali mať až šesť cudziniek a najmenej sedem Rusiek. V najvyššej ruskej súťaži totiž naďalej platí predpis, že na zápasoch musí byť v zápise sedem Rusiek a iba päť cudziniek. A vždy musia hrať najmenej dve Rusky."

Dinamo má za sebou nevydarenú sezónu, skončilo v najvyššej ruskej súťaži až na 9. mieste. Vytýčil pre vás klub náročné ciele?

"Na rozdiel od Spartaka, tu mi ich určili jasne. A sú poriadne tvrdé. V ruskom šampionáte máme skončiť najhoršie na 4. mieste a v Európskom pohári FIBA je cieľ najvyšší - víťazstvo. Jemne povedané, sú to dosť zložité úlohy."

Kto vám pomáha na trénerskom poste?

"Mám ruského asistenta, 40-ročného Sergeja Ščepotkina. Výhodné je, že vie veľmi dobre po anglicky. Teraz môžem zväčša hovoriť na tréningoch i zápasoch po rusky a on, ak treba, všetko cudzinkám prekladá. V Spartaku som kvôli cudzinkám a mojej asistentke Pokey Chatmanovej musela hovoriť najmä po anglicky."

Predpokladáme, že ste zmenili nielen klub, ale aj bydlisko.

"Samozrejme. Už nebývam na okraji Moskvy, ale priamo v meste. Dostala som zariadený dvojizbový byt, z ktorého sa dá dostať autom za dvadsať minút do našej haly. Inak sa, zatiaľ, v mojom ruskom živote veľa nezmenilo."

TOMÁŠ GROSMANN


HEJKOVÁ AKO TRÉNERKA

1987 – 2003 RUŽOMBEROK

2003 – 2006 ŠOPRON

2006 – 2008 SPARTAK MOSKOVSKÁ OBLASŤ

2008 - DINAMO MOSKVA


PRÍDE DO RUŽOMBERKA

V minulej sezóne sa Natália Hejková dostala so Spartakom Moskovská oblasť na euroligový zápas do Košíc. V tejto, už 29. októbra, bude po rokoch znova v Ružomberku. "Jej" Dinamo tam nastúpi v Európskom pohári FIBA proti slovenskému vicemajstrovi.


 


spankbang