Domov > Regionálne súťaže

27.06.2008 | admin | Basketland n.f.

Streetfest Malacky (report)

Rekordných 85 teamov (!!!) sa stretlo v charizmatickom Zámockom parku v Malackách v rámci akcie StreetFest, ktorá hostila Streetball Tour ´08. Priamo pod hip-hop stageom, ktorý tesne po streetballe privítal legendy českého a slovenského hip-hopu, sa na šiestich hracích kurtoch odohrávali zápasy, ktoré svojou úrovňou prisúdili streetballu prívlastok „najvydarenejší“. Zúčastnili sa na ňom nie len hráči zo západného Slovenska – štart si nenechali ujsť ani hráči z Levíc, Prešova, Pezinku, Prievidze, Sniny, či dokonca z Čiech a Moravy. Ako sme už v úvode spomínali, tento turnaj bol poslednou možnosťou vyhrať postup na finále (Streetball challenge Ružomberok), ktoré sa uskutoční už 12.7. v Ružomberku na Zimnom štadióne.

Spomedzi všetkých zastávok tour sa mohol práve Streetbasket Malacky pochváliť najlepšou atmosférou, a to najvýraznejšie pri individuálnych súťažiach AND1 one on one a AND1 slam dunk contest. Obe disciplíny sa „odohrali“ na kurte v strede ihriska, takže všetok dav sa zhromaždil okolo tohto kurtu, a konečne sa, možno ako skúška na večerné kričanie na koncertoch, sa nebáli aj poriadne zakričať a povzbudiť hráčov. A tak sa, iste aj vďaka obrovskej podpore, veru bolo na čo pozerať...

Keďže všetko uvidíte vo video-reporte, ktorý vám pripravuje Bielko, spomeniem len, že AND1 one on one vyhral Majo Repka, ktorý týmto obhájil svoj triumf z bratislavského Ružinova V AND1 slam dunk conteste sa do finále prebojoval Braňo Brliť a mladý „letec“ Matúš (priezvisko neznáme :( ). Braňo Brliť nohami odmeral čiaru trestných hodov (šestku) a tým pádom si od nej letel po víťaztvo... Keď šak mladší a najmä menší Matúš zopakoval rovnaký „polet“, bolo o víťazovi rozhodnuté.

Najväčší záujem bol o novo-sa-rozmáhajúcu kategóriu Open mix. Štartovalo v nej aj viacero extraligových hráčov, napríklad Peter Ivanovič, Filip Lehman, Dušan Pandula či Branislav Brliť. Posledný dvaja spomínaní sa stretli vo finále, a tak si čiastočne zopakovali finále slovenskej extraligy, nakoľko Brliť hrá za Skanska Pezinok a Pandula za Inter Bratislava... Výrok „história sa opakuje“ platil aj tu, a tak sa po finálovej dráme plnej efektných smečov a tvrdej obrany z výhry tešil Brliťov team Basketland.

Hlavnú kategóriu NIKE Muži vyhral team Hoperss, ktorí v play-off súbojoch prekvapujúco vyradil favoritov turnaja, dvojnásobných víťazov tohtoročných streetballov a finalistu minuloročného finále, team Letný vánok, ktorí nastúpil v inej zostave, bez odcestovaného Daniela Mačuru. Zaujímavosťou pri tom je, že Letný vánok na tomto streetballe vyhralo jeden zo zápasov 13:0 ...

Druhí skončil team LMAO a tretie miesto získali hráči teamu LA. Skutočne len „získali“, nakoľko druhé družstvo, ktoré malo bojovať o tretiu priečku, družstvo Lakrumáčci z Břeclavi, sa ponáhlalo domov za, ako povedal hráč Petr Pláteník, „za kuřecím masem a studenou havanou“... :)

Po odovzdaní cien sa hip-hop stage ihneď zaplnil kvalitnými hosťami – dve domáce skupiny No Ane a Zakilo vystriedal Strapo s DJ Spinehandzom, ktorí (super zohratou show) predstavili svoje nové skladby z pripravovaného mixtape.u. Po Strapovi, ktorý sa ponáhľal do Prahy na ďalší koncert, vystúpili Dramatikzzz, Moja Reč, AMO, Drvivá menšina, dav roztancovali Johny Mečoch, Melánia Kasenčákova a ich Fakulta HipHop. Tesne pred polnocou prišiel rad na hádam najväčší ťahák večera, na českú dvojicu Indy a Wich. Títo veru ľudí dostali poriadne do varu, najmä Indy, ktorý behal po pódiu, pod pódiom, stále podával ruky fanúšikom alebo si sadol/ľahol na pódium. Na záver vystúpil bývalý basketballista „Malý Pepek“ s jeho parťákom Fateom – a teda formácia IdeaFatte. Treba povedať, že Fatte skutočne „zabíjal“ a pri svojej hre naživo na MPC hnal davy do príjemného šialenstva...

Komu nesedela hip-hopová hudba, mohol prejsť kúsok vedľa do rock-pop stage.u, kde vystúpili napr. IMT Smile, či StreetFestová klasika v podaní skupín ako Para, Polemic či Živé kvety. Samozrejme, predstavil sa aj spoluorganizátor StreetFestu Tomáš „Yxo“ Dohňanský so svojou skupinou HEX, ktorá zatiaľ ako jediná účinkovala na všetkých ročníkoch StreetFestu.

Od Ružomberka, ktorý sa v minulosti pohol pochváliť najúspešnejším klubovým basketbalom, sa očakáva najkvalitnejšie streetballové podujatie série. Na Ružomberské finále sa dá ešte stále prihlásiť do doobednej kvalifikácie, víťazi z regionálnych kôl sú nasadený do play off skupín. Pripomínam, že hlavnou cenou Streetball Tour ´08 sú lístky na NBA Europe Live Tour, a popri súbojoch sa predstavia hip-hopové formácie Protiúder, Dramatikzzz a Arzenal. Nenechajte si preto utiecť svoju príležitosť podujatia sa zúčastniť a prihláste sa!

Kompletné výsledky:
Kategória Nadácie SLSP (ZŠ mix):
1. Tí, ktorí by to mali vyhrať
2. Chosens
3. Trojokí nosorožci

AND1 kategória (16-19 rokov):
1. Neprišli
2. Sme tu
3. Korbi

Nike kategória (muži):
1. Hopers
2. LMAO
3. L.A.

Open mix kategória:
1. Basketland team
2. Čo ja viem Irenka
3. Slepé kura

AND1 skills 1on1 - Majo Repka
AND1 Slam dunk contest - Matúš

 


spankbang