Domov > Regionálne súťaže

12.10.2007 | My - regionálne noviny | Basket portál - Tréneri

Debut na trénerskom poste

Nielen bratislavský Slovan, ktorého hráčky bude kormidlovať 26-ročná Tatiana Gallová, vstúpi do nového ročníka extraligy basketbalistiek s mladučkou novou trénerkou. Na tento post sa v košickej Cassovii dostala nedávna hráčka Michaela Hanesová (nar. 25. októbra 1978), známa v najvyššej súťaži najmä z dresu UMB Banská Bystrica.

"Žiaľ, už mi dvakrát operovali pravé koleno. Preto nemôžem pokračovať v hráčskej kariére, čo mi je ľúto," povedala nám mladá žena, ktorej viaceré rovesníčky budú behať po extraligových palubovkách. Za sebou má už štyri roky práce s kadetkami a juniorkami v Košiciach, čo ju svojím spôsobom predurčilo, aby sa mohla stať trénerkou Cassovie. Tento klub totiž predstaví v extralige 2007/08 veľmi mladý kolektív.

"Sú v ňom juniorky Péliová, Bálintová, Palková, Žingorová, Medviďová, ktoré sa narodili v roku 1990 a z ďalších Sloveniek je najstaršia 22-ročná Vacková," skonštatovala Michaela Hanesová. "Najviac rokov, dvadsaťpäť, má Američanka Wilsonová. Ona spolu s kapitánkou družstva Vackovou, ktorá je moja predĺžená ruka na ihrisku, ďalej Kolkusovou a Krivanekovou, ktorá sa vrátila z Francúzska, budú tvoriť kostru družstva."

Oddnes do nedele mala hrať Cassovia na turnaji Stredoeurópskej ligy v Banskej Bystrici, ale podobne ako PZS Poznaň účasť odriekla. "Bola by to pre dievčatá priveľká námaha. Sú ešte príliš mladé, aby toľko hrali, preto sme im na konci tohto týždňa radšej ,naordinovali’ oddych. Nechceli sme krátko pred extraligou nič zbytočne riskovať," pridala trénerka, ktorej zverenky privítajú v Košiciach najbližšiu stredu bratislavský Slovan. "Minulotýždňový turnaj v Poprade nám ukázal, že sme v príprave na extraligu na dobrej ceste."

Na súpiske bude mať Cassovia šesť spomenutých hráčok ročníka 1990 a ďalšie tri (Beňušková, Krajňáková, Fabiánová), ktoré sa narodili roku 1989. Jasná prevaha junioriek v kádri. Nečudo, že klub má nateraz hlavný cieľ vychovávať hráčky a v extralige zatiaľ nemyslí na vysoké priečky. Z minulosezónnych opôre ju opustili Minčíková (išla do majstrovského KOSIT-u 2013), Slimáková (Viktoria PČSP), Hnidzíková (Nitra) a Rajecká (Nemecko).

(tg)

PREČO HANESOVÁ?

"Miška Hanesová pracovala u nás v klube v posledných rokoch výborne s mladými hráčkami, preto sme jej zverili extraligový tím," vysvetlil trénerskú zmenu prezident klubu Alexander Farkašovský. "V príprave na sezónu jej štyri týždne pomáhal, ba priamo ju usmerňoval známy a úspešný tréner Ivan Vojtko. V jeho basketbalovej filozofii by mala pokračovať. Verím, že sme rozhodli správne."


 


spankbang