Domov > Regionálne súťaže

28.09.2007 | Basketland | Basketland n.f. - BL Camp

Basketland Camp ´07

Mnohým mladým basketbalistom a basketbalistkám sa cez prázdniny nelenilo a chcelo sa trénovať ešte pred začiatkom letnej prípravy. A tí z nich, ktorí mali chuť sa zlepšovať v kruhu svojich rovesníkov, pod vedením kvalitných slovenských trénerov, či hráčov z najvyšších súťaží nie len na Slovensku, zavítali na Basketland Camp ´07.

Po minuloročnom úspechu sa v tomto roku camp uskutočnil už v dvoch mestách 1.-6. júla v Leviciach a 23.-27. júla v Bratislave. Dohromady sa na campoch zúčastnilo vyše 250 detí vo veku od 8 do 18 rokov. O záujme o camp svedčí aj skutočnosť, že niektorí mladí basketbalisti sa zúčastnili oboch campov, či neváhali za campom cestovať aj cez celé Slovensko. „O campe v Bratislave som sa dozvedel deň pred jeho začiatkom. Ihneď som volal organizátorovi Františkovi Kubalovi, ktorý ma potešil správou o voľných miestach a ihneď ma zapísal. Ešte v tú noc som naskočil na autobus, aby som nechýbal ani na jednom tréningu.“, spomína šesťnásťročný účastník campu, František Miko z Bardejova.

Tieto basketbalové campy organizuje nezisková organizácia Basketland s pomocou hlavného partnera a spoluorganizátora oboch campov - Slovenskej basketbalovej asociácie. Mladým basketbalovým nádejam sa venovali poprední tréneri, medzi ktorými nechýbali napríklad Jozef Lovík (hlavný tréner v slovenskej extralige - BK Dolný Kubín; v tomto roku aj reprezentačný tréner v mládežníckej kategórii chlapcov do 14 rokov), Jozef Ištók ( BK Levice - extraliga; v tomto roku aj reprezentačný tréner v mládežníckej kategórii chlapcov do 20 rokov), Lovík Ľubor Tománek (predseda združenia trénerov na Slovensku), Branislav Bažány (športový riaditeľ pre mládež SBA; autor viacerých mládežnícky basketbalových publikácií), Beata Renetová (Gradkorn – Rakúsko, ŠBK Lúky Bratislava) či Táňa Gallová ( SISU Copenhagen – Dánsko, Slovan Bratislava), Peter Torda (IMC Slovakia Považská Bystrica, reprezentačný tréner v mládežníckej kategórii chlapcov do 13 rokov) i mnohí ďalší perspektívni mladí tréneri. Okrem trénerov a asistentov pomáhali pri tréningoch aj aktívni hráči, napríklad Andrej Lukjanec ( bývalí mládežnícky reprezentant ZSSR, jeden z najlepších strelcov našej extraligy), Renáta Kozmonová (Don Piso Uni Girona, ESP) či viacerí hráči MBK Pezinok (medzi ktorými nechýbal ani víťaz Slam Dunk Contestu z finále Basketland Streetball Tour ´07, Branislav Brliť).

"Basketbal ako kolektívny šport kladie náročné požiadavky na športovcov z hľadiska individuálnych zručností. Kto chce byť hráč, musí sa správne základy techniky nielen naučiť, ale ich aj neustále opakovať a stabilizovať, prípadne odstrániť negatívne návyky. Túto možnosť ponúka Basketland n.f. v campe v malých skupinách a pod vedením skúsených trénerov, s prihliadnutím k veku a úrovni trénovanosti,“ povedal manažér kempu a mládežnícky tréner František Kubala. Deti boli v campe rozdelené do malých skupín, každá skupina mala presne organizovaný deň. Skupina nemala určeného jedného trénera na celý camp - tréneri sa menili, nech deti „pochytajú“ čo najviac skúseností od rôznych ľudí a prístupov. Každý deň prebiehali aj súťaže, ktorých výsledky sa zapisovali, takže každý účastník mohol vidieť svoj progres a umiestnenie. Na konci campu sa najlepším odovzdali vecné ceny, takže deti hnala za čo najlepším zlepšením, aj určitá súťaživosť, ktorá basketbalu samozrejme nemôže chýbať).
Účastníci bratislavského campu dokonca videli aj zápasy Sloveniek na Majstrovstiev sveta žien do 19 rokov, ktoré ich, veríme, nabudili do poctivého absolvovania budúcich tréningov.

Keďže spokojnosť detí (ale aj trénerov, asistentov a hráčov) s campom bola očividná – deti ako negatívum campu v ankete uvádzali jeho krátke trvanie - organizátori podobnú akciu aj plánujú budúci rok a to dokonca v troch mestách...


 


spankbang