Domov > Regionálne súťaže

18.08.2007 | Denník Šport | Basket portál - Slovenské súťaže

Zmeny a nové ambície

Banskobystrický ženský basketbal, ktorý ako prvý zo Slovenska v roku 1990 prelomil na federálnej klubovej scéne českú suverenitu (majster Slávia PF v súboji s VŠ Praha), vstúpi do novej sezóny s významnými zmenami. Očividnou je pozmenený názov na BK Slávia UMB Banská Bystrica, za čím stojí predovšetkým vstup firmy Respo Promotion na čele s Marcelom Zahradárom, ktorý sa stal generálnym manažérom klubu. O chod BK ako občianskeho združenia sa budú starať jeho nový prezident Peter Škapinec, generálny sekretár Igor Huťka a technický riaditeľ, súčasne vedúci extraligového družstva žien Ivan Borovský.

„Bol by som rád, keby sme skončili v extralige čo najlepšie, aspoň na 4. mieste,“ charakterizoval ambíciu Slávie UMB v najvyššej slovenskej súťaži Marcel Zahradár. Jeho túžby a predstavy môžu premeniť na skutočnosť predovšetkým hráčky, ktorých trénerom sa stal už v závere minulej sezóny známy odborník Boris Žbirka. Jeho asistentom je Miloslav Michalík (tréner béčka), pomáhať mu budú Michal Porubčan (kouč junioriek), v individuálnej príprave hráčok Zuzana Matejčíková-Vasiľková a kondičný tréner Miroslav Okál.

„Trénovali sme síce už aj v júni a druhú časť prípravy sme odštartovali 6. augusta,“ povedal nám Boris Žbirka. „Na terajších kondičných tréningoch je dvanásť hráčok z bývalého kádra: Gáborová, Babaríková, Makková, Pavlendová, Šimová, Pěčová, Janková, Palowská, Kovalíková, Magušková, ako aj Matulová z Levíc a Kurilová zo Sabinova. Čakáme však ešte aj posily, konkrétne na hosťovanie Oravcovej z Ružomberka, príchod Tetemondovej z Popradu, ktorá u nás podpísala zmluvu a z Arménska na 194 cm vysokú Zaruhi Alexaňanovú.“

(tg)




KDE CHCE HRAŤ ORAVCOVÁ?

Slovenská reprezentantka Andrea Oravcová je hráčkou MBK Ružomberok, ale funkcionári Slávie UMB by ju radi videli v banskobystrickom drese. Kde chce hrať ona sama?

„V Ružomberku som skončila strednú školu. V Banskej Bystrici ma prijali na UMB a budem tam študovať šport. Keďže v prvom ročníku nemôžem mať individuálny študijný plán, rada by som školu skĺbila s basketbalom tak, že by som hrala za Banskú Bystricu, kde napokon aj bývam,“ vyjadrila sa pre Šport mladá športovkyňa. „Verím, že mi to Ružomberok umožní aj na základe ,klauzuly‘ o hosťovaní v mojej zmluve.“

Bude zaujímavé sledovať, či MBK zohľadní jej záujem. Isteže, ten je totožný aj s predstavami banskobystrického trénera a funkcionárov Slávie UMB.


 


spankbang