Domov > Regionálne súťaže

17.10.2007 | Denník Šport | Basket portál - Slovenské súťaže

Iba jeden skutočný favorit

Pred rokom sme si na prahu najvyššej slovenskej súťaže basketbalistiek trúfali napísať, že finálovú dvojicu utvoria K CERO VODS Košice a MBK Ružomberok. Stalo sa. V súperení týchto dvoch klubov získali svoj štvrtý majstrovský titul za sebou hráčky z Košíc, ktoré svojho súpera zdolali v boji o titul 3:1 na zápasy (94:58 doma, 65:82 vonku, 92:66 doma, 73:60 vonku). Dnes, keď sa začne 16. ročník slovenskej extraligy, sa žiada "hľadať" finálového súpera pre Košičanky, ktoré vstúpia do najvyššej súťaže pod novým názvom KOSIT 2013. Možno totiž právom predpokladať, že budú suverénne kraľovať v súťaži, sú jeho jasným favoritom. Vopred síce nechceme odpisovať vicemajstra z Ružomberka, ale na jeho pozíciu z posledných rokov zaiste zaútočí vynovená Slávia UMB Banská Bystrica a zrejme aj INPEK UKF Nitra či Viktoria PČSP Košice. Ak aj niekto ďalší, iba to prospeje zaujímavosti extraligy.


ZNOVA DESAŤ ÚČASTNÍKOV


Pred rokom sa v extralige predstavilo opäť desať klubov (v predchádzajúcich piatich sezónach v nej hralo len osem tímov), ktoré sa na jej konci zoradili v tomto poradí: 1. K CERO VODS Košice, 2. MBK Ružomberok, 3. INPEK UKF Nitra, 4. ŽBK Poprad, 5. Cassovia SOUŽ Košice, 6. Viktoria PČSP Košice, 7. Cityfarma Spartak Myjava, 8. UMB Banská Bystrica, 9. Slovan Bratislava a 10. FC Salmet 92 Levice. Posledný tím (Levice) stratil extraligovú príslušnosť v barážových súbojoch s Rožňavou, ktorá bude debutovať v najvyššej slovenskej súťaži pod názvom AT GEMTEX MBK. Vzhľadom na zmeny, ktoré v postupujúcom kolektíve nastali (vrátane príchodu skúseného trénera Petra Kováčika), je jasné, že to nebude nováčik iba do počtu.


SYSTÉM SÚŤAŽE


Základná časť má 18 kôl, počas ktorých sa systémom doma – vonku stretnú všetky tímy dvakrát, oddnes do 16. februára.


Nádstavbová časť rozdelí tímy do dvoch skupín. V prvej bude šesť, v druhej štyri kluby, znova sa bude hrať doma – vonku, pričom výsledky pribudnú do dovtedajšej tabuľky. Hrať sa bude od 23. februára do 2. apríla 2008. O 1. - 6. miesto pribudne tímom po 10 zápasov, o 7. - 10. miesto po 6 zápasov.


PLAY-OFF bude mať tri kolá a tradičný počet osem účastníkov podľa kľúča 1 - 8, 2 - 7, 3 - 6, 4 – 5 v prvom kole, ktoré sa bude hrať na dve víťazstvá 5., 9. a príp. aj 12. apríla. Druhé aj tretie kolo play-off sa hrá na tri víťazstvá: semifinále 16., 19., 23., príp. aj 26. a 30. apríla; zápasy o titul a o 3. miesto 3., 7., 10., príp. aj 14. a 17. mája 2008.


Nebude sa hrať o 5. - 8. miesto; konečné umiestenie hneď po nadstavbovej časti budú poznať tímy z 9. a 10. priečky.


Posledný (10.) tím tentoraz zostúpi priamo do I. ligy.


OSTALI IBA TRAJA TRÉNERI


Trénera nezmenili len tri kluby. V majstrovskom KOSIT-e 2013 ostal pri kormidle Vladimír Karnay, v Nitre Ľubomír Martinka a v Myjave Miroslav Rehák. Ružomberok v uplynulej sezóne viedol Marian Svoboda, v jej závere Maďar Csaba Déri, teraz je trénerom Stanislav Onuška. Dve zmeny boli aj v Poprade, kde viedla hráčky najprv Jana Janáčková, neskôr Anton Gavel, v novej sezóne ich bude dirigovať Štefan Garba. Podobné to bolo v Banskej Bystrici, kde začal Tibor Vasiľko, čoskoro pokračoval Miloslav Michálik a teraz je trénerom Boris Žbirka. Z Cassovie Košice, kde sa žezla ujala Michaela Hanesová, prešiel do Viktorie Košice Jozef Rešetár, pričom aj v tomto klube boli v ročníku 2006/07 dvaja kormidelníci: najprv Jaroslav Škapinec starší a po ňom Iveta Bieliková. V bratislavskom Slovane je nová trénerka Tatiana Gallová (namiesto Romana Renerta) a Peter Kováčik povedie v extralige nováčika z Rožňavy, čo je nové mesto na mape slovenskej najvyššej súťaže v basketbale žien.


TOMÁŠ GROSMANN




Takto sa radovali členovia košického klubu K CERO VODS z majstrovského titulu, ktorý získali v apríli v Ružomberku. Na jeho zisk sú Košice, už pod názvom KOSIT 2013, azda jediným vážnym kandidátom.


FOTO ARCHÍV/ĽUBOŠ PILC






IBA NITRA MÔŽE MAŤ PROBLÉM


Extraligové tímy, týka sa to mužov aj žien, môžu mať v kádri neobmedzený počet cudzincov – hráčov a hráčok.


Na ihrisku však môžu byť naraz, čo je u žien novinka, iba tri cudzinky. Alebo inak, vždy musia hrať v každom družstve najmenej dve Slovenky (u mužov dvaja Slováci).


V extralige žien môže mať teraz problém z tohto predpisu iba Nitra, ktorá ako jediná má v kádri štyri cudzinky (všade inde sú nižšie počty zahraničných basketbalistiek). Sú tam dve Češky (Šujanová, Vyhňáková), Poľka (Miszkielová) a Maďarka (Pénzesová), ktoré sa teda nesmú naraz zapojiť v extralige do hry.


Zaujímavé je, že v ročníku 2008/2009, aspoň tak "hovorí“ zatiaľ rozpis súťaží SBA, budú môcť byť na ihrisku počas celého zápasu súčasne v jednom tíme iba dvaja hráči (hráčky) zo zahraničia.




NAJSTARŠIE A NAJMLADŠIE


Bývalá čs. reprezentantka Eva Antalecová (nar. 18. 1. 1966), účastníčka OH v Barcelone 1992, takmer prišla o pozíciu najstaršej hráčky v extralige. Práve do Rožňavy, ktorej dres oblieka, prišla jej rovesníčka Maďarka Andrea Júlia Csávásová, ale tá sa narodila "až“ 23. 12. 1966. Ony dve sú najstaršie hráčky extraligy.


O 25 rokov mladšie sú tri dievčatá. Alexandra Porubská z Myjavy sa narodila 14. 2. 1991 a popradské dvojičky Dominika a Alexandra Baburové sa narodili 29. 5. 1991.






DOTERAJŠÍ MAJSTRI


1993 RUŽOMBEROK


1994 RUŽOMBEROK


1995 RUŽOMBEROK


1996 RUŽOMBEROK


1997 RUŽOMBEROK


1998 RUŽOMBEROK


1999 RUŽOMBEROK


2000 RUŽOMBEROK


2001 RUŽOMBEROK


2002 RUŽOMBEROK


2003 RUŽOMBEROK


2004 I.C.P. KOŠICE


2005 I.C.P. KOŠICE


2006 I.C.P. KOŠICE


2007 K CERO KOŠICE


 


spankbang