Domov > Regionálne súťaže

25.02.2009 | Denník Šport | Basket portál - Slovenské súťaže

'Nehľadajte za tým nič iné'

Ďalším "odídeným" extraligovým trénerom je po 26. kole levický kouč Peter Kováčik. Ako sme už včera informovali, na lavičke aktuálne piateho tímu najvyššej súťaže basketbalistov ho nahradí Dragan Ristanovič. 42-ročný "Risto" už Levice v tomto ročníku viedol, lenže po raketovom štarte a deviatich víťazstvách z úvodných desiatich duelov prišiel útlm, šesť prehier zo siedmich zápasov v rade a následná výmena na poste trénera. Po 17. kole Kováčik nahradil Ristanoviča, teraz, po 26. kole zase Ristanovič nahrádza Kováčika.

Zmenu inicioval prvý muž levického basketbalu, prezident klubu Miroslav Gažo. Vo svojom oficiálnom stanovisku uvádza: "Ak chceme dosahovať dobré výsledky vo výchove mladých basketbalistov, musíme im poskytnúť aj kvalitné vedenie tréningového procesu. Práve v tejto oblasti bolo v poslednom období signalizovaných viacero nedostatkov a narastala nespokojnosť, ktorá bola jasne formulovaná na stretnutí rodičov so zástupcami klubu." Gažo ďalej pokračuje: "Preto, že práca s mládežou je jednou z hlavných priorít klubu, využil som svoju právomoc prezidenta a urobil som nasledujúce rozhodnutie. Poprosil som Petra Kováčika, ktorý úspešne pôsobil v našom klube ako mládežnícky tréner a v súčasnosti vedie extraligový tím, aby mi pomohol s riešením vzniknutej situácie a zvážil možnosť návratu na stoličku, kde bol veľmi úspešný a volajú po jeho návrate. Ďakujem, že ma pozorne vypočul, pochopil a hlavne svojím súhlasom podporil. Peter Kováčik tak bude opäť viesť družstvo kadetov."

Toľká starostlivosť o výchovu mládeže zdobí levický klub, ale zákonite sa vynárajú aj špekulácie, či hlavným dôvodom nie je fakt, že sa Kováčikovi nepodarilo zastaviť výsledkovú krízu, s ktorou bojoval už pred Vianocami tréner Ristanovič. Peter Kováčik však odmieta podobné úvahy: "O výsledkoch A-mužstva vôbec nebola reč. Prezident jasne uviedol, že v prvom rade mu záleží na kvalitnej výchove vlastných talentov. Uznávam, že to môže vyzerať neštandardne, ale skutočne za tým netreba hľadať nič iné."

O tom, že nie každý považuje trénerskú rošádu za najšťastnejšie riešenie, svedčia aj slová prezidenta Gaža, ktorými končí svoje komuniké: "Záverom si vás dovoľujem informovať, že toto moje rozhodnutie sa nestretlo so všeobecným súhlasom výboru basketbalového klubu, preto zaň preberám osobnú zodpovednosť!"

Hovorili sme aj s Draganom Ristanovičom, ale ten sa k tejto zmene zatiaľ nechce vyjadrovať.



TRÉNERSKÉ ROŠÁDY V SEZÓNE 2008/09

Presne polovica z dvanástich extraligových mužstiev vymenila od začiatku aktuálneho ročníka trénera. Až dve zmeny na poste lodivoda už absolvovali Levice a Komárno.


INTER

R. BROOKS - J. ADAMČÍK

POPRAD

J. IŠTOK – J. DROBNÝ (dočasne)

J. DROBNÝ – B. JEMČ

SPIŠSKÁ NOVÁ VES

K. KRAJNOVIČ – J. CHUDEUSZ

KOMÁRNO

L. ŠTAJGER – N. KABLAR, J. PAULIK

LEVICE

D. RISTANOVIČ – P. KOVÁČIK

KOMÁRNO

N. KABLAR, J. PAULIK – M. KOVÁČIK

HANDLOVÁ

D. KASUM – Ľ. SMAČKO

LEVICE

P. KOVÁČIK – D. RISTANOVIČ

Klub, odvolaný tréner, nový tréner

(as)


 


spankbang