Domov > Regionálne súťaže

21.02.2009 | SITA | Basket portál - Podkošový svet

Srbsko zaplatí americkej rodine za Kovačeviča

BELEHRAD 20. februára (SITA, AFP) - Srbská vláda ponúkla vyrovnanie v hodnote milióna dolárov, ak rodina amerického študenta Bryana Steinhauera stiahne svoju žalobu voči basketbalistovi Miladinovi Kovačevičovi, ktorý mu v máji minulého roku spôsobil pri bitke v Binghamtone vážne ublíženie na zdraví. "Srbskí daňoví poplatníci zaplatia rodine Bryana Steinhauera, ak nebudú stíhať Miladina Kovačeviča. Rozhodnutie vyplatiť milión amerických dolárov prijala srbská vláda," informuje srbský denník Blic odvolávajúc sa na nemenované vládne zdroje. Iba nedávno srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič priznal, že Kovačevičov prípad zanechal negatívne stopy na reputácii balkánskej krajiny.
Steinhauer upadol po bitke v bare do kómy. Kovačeviča v USA trestne stíhali, ale v júni utiekol z krajiny vďaka pasu vydanému srbským veľvyslanectvom v New Yorku. V jeho rodnej krajine na neho vydala prokuratúra zatykač. Súdny proces mal na základe dohody oboch krajín prebehnúť v Srbsku.
Kovačevič je podozrivý z toho, že 4. mája niekoľkokrát udrel svojho spoluhráča Bryana Steinhauera v bare v Binghamtone. Obaja pôsobili v miestnom univerzitnom tíme. Európana po bitke zadržali americké orgány, ale prepustili ho na kauciu a vzali mu pas. Srbský zastupiteľský úrad mu vydal nový, a tak sa mohol vrátiť do vlasti. Vzápätí na neho USA vypísali medzinárodný zatykač a žiadali Belehrad o jeho vydanie, čo však srbské zákony nedovoľujú.
Dvadsaťjedenročný basketbalista sa po návrate z USA voľne pohyboval a podpísal dokonca kontrakt s druholigovým klubom.
Z miliónovej sumy by 900 000 USD mala dostať Steinhauerova rodina, zvyšok pôjde na kauciu.

© 2002, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


spankbang