Domov > Regionálne súťaže

08.01.2009 | Denník Šport | Basket portál - Reprezentacie

Bibrzycká by nemala chýbať

V rámci prípravy na majstrovstvá Európy, ktoré budú 7. – 20. júna 2009 v Lotyšsku, nastúpia basketbalistky Slovenska dnes o 18.00 v nitrianskej hale na Klokočine proti výberu Poľska, víťazovi kontinentálneho šampionátu z roku 1999. Ten sa v septembri poľahky priamo kvalifikoval na tohtoročné ME. Len horšie skóre zo vzájomných súbojov s Tureckom ho zaradilo v B-skupine na 2. miesto, pričom oba tímy mali vysoko aktívnu bilanciu zápasov 7 – 1.

Najväčšou hviezdou poľského ženského basketbalu je 26-ročná krídelníčka ruského klubu UMMC Jekaterinburg Agnieszka Bibrzycká. "Poľky pricestujú v deň nášho vzájomného zápasu, čiže až vtedy zistíme, aký silný je ich výber. Od trénerky Dinama Moskva Natálie Hejkovej však viem, že v ich družstve by nemala chýbať Bibrzycká, ktorú ona viedla pred dvoma rokmi v Spartaku Moskovská oblasť," skonštatoval pre nás manažér reprezentácie Ivan Benninghaus.

Slovenské basketbalistky, zverenky americkej trénerky Pokey Chatmanovej, sa v meste pod Zoborom zišli už v pondelok večer a okrem dnešného súboja zohrajú v sobotu (tiež o 18.00) modelovaný duel proti Dinamu Moskva. "Podmienky na prípravu sú v Nitre výborné. Tréningy sú teraz iné ako boli v lete, predsa len sú hráčky uprostred rozbehnutej sezóny. Venujeme sa predovšetkým samotnej hre piatich proti piatim," povedala nám Pokey Chatmanová, asistentka Maďara Lászlóa Rátgébera v ruskom klube Spartak Moskovská oblasť.

V Nitre dvojfázovo trénujú rozohrávačky Bronislava Borovičková, Jana Čarnoká, Ivana Jalčová, Gabriela Kubatová, krídelníčky Barbora Fabianová, Katarína Hricková, Lucia Kupčíková, Andrea Oravcová, Simona Podešvová a pivotky Anna Jurčenková, Klaudia Lukačovičová, Marie Růžičková, Romana Vyňuchalová. Len v úlohe diváčky je po reoperácii nohy Luisa Michulková.



Viac sa venujú hre

"Veľmi som sa tešila na reprezentačné sústredenie, je to vítané spestrenie uprostred rozbehnutej sezóny," pochvaľuje si rozohrávačka Gabriela Kubatová, ktorá ani nemusela do Nitry cestovať. Spoločne s inou reprezentantkou Andreou Oravcovou sú totiž hráčkami tamojšieho extraligového klubu INPEK UKF. "Na dvojfázových tréningoch sa teraz viac venujeme hre. V porovnaní s kolektívom, ktorý vybojoval postup na ME, sú v ňom teraz tri nové hráčky – Ivana Jalčová, Simona Podešvová a Klaudia Lukačovičová. Čiže najmä s nimi sa potrebujeme čo najlepšie zohrať," pridala ešte Kubatová, ktorá v úspešnej kvalifikácii mala priemer 6,4 bodu a 3,6 asistencie na jeden duel. "V domácich kvalifikačných zápasoch nám diváci vždy utvorili výbornú atmosféru. Azda si nájdu cestu do peknej haly na Klokočine aj na zápas proti Poľsku." Mimochodom, Poľky by sa v Nitre mali predstaviť aj v piatok o 18.00 v súboji s Dinamom Moskva.

(rak)


 


spankbang