Domov > Regionálne súťaže

16.10.2008 | Denník Šport | Basket portál - Reprezentacie

Zatiaľ v skupine so Španielskom a Českom

Včera vyžrebovali v Rige majstrovstvá Európy basketbalistiek 2009

Na majstrovstvách Európy basketbalistiek v Lotyšsku 7. - 20. júna 2009 bude hrať Slovensko v A-skupine v meste Liepaja spolu so Španielskom (5. na OH v Pekingu 2008), Českom (7.) a jedným z dvoch družstiev, ktoré postúpi z januárovej dodatkovej kvalifikácie (jej účastníkmi budú Ukrajina, Bulharsko, Nemecko, Taliansko, Belgicko a Chorvátsko). Rozhodol tak žreb, ktorý sa včera popoludní uskutočnil v Rige a Slovensko tam zastupovala generálna sekretárka SBA Nataša Hrisenková.

"Je to najťažšia dvojica, akú sme mohli dostať z prvých dvoch košov. Veď tak Španielsko, ako aj Česko hrali teraz na olympiáde v Pekingu a postúpili do štvrťfinále," komentovala pre nás žreb najlepšia basketbalistka Slovenska Zuzana Žirková krátko predtým, ako nastúpila na euroligový zápas "svojho" Gambrinusu Brno proti Umane Reyer Benátky. "Pravda, je zbytočné o tomto žrebe dlho hovoriť, lebo do júna budúceho roka sa ešte všeličo môže stať aj zmeniť. Dôležité bude, aby sme mali čo najsilnejší tím a boli všetky zdravé. Osobne sa pred nijakým zápasom ani súperom nikdy nevzdávam."

Euroligové povinnosti má v týchto dňoch aj trénerka slovenských basketbalistiek Američanka Pokey Chatmanová, asistentka Maďara Lászlóa Rátgébera v Spartaku Moskovská oblasť. Stihol s ňou však hovoriť prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Rudolf Petrovský, ktorý nám tlmočil jej slová takto: "Je to veľmi nepriaznivý žreb, boli tam aj lepšie možnosti. Ale určite budeme bojovať!" On sám pridal svoj názor: "Asi najhoršie je, že budeme hrať proti Češkám. Tie nechýbali v posledných rokoch na nijakom veľkom podujatí, majú veľa skúseností aj kvality. Na ich mieste by som bral radšej Francúzky. Bude to však proti nim príťažlivý zápas, v ktorom bude rozhodovať aj psychika. Som zvedavý, kto ešte k nám pribudne z dodatkovej kvalifikácie, ale najhlavnejšia bude naša príprava. Čo najskôr musíme rokovať s hráčkami, ktoré by sa mali ešte objaviť v reprezentácii okrem tých, ktoré vybojovali postup."


ŽREB ME V LOTYŠSKU 2009

A-SKUPINA (Liepaja): Španielsko, Česko, SLOVENSKO, družstvo z dodatkovej kvalifikácie. PROGRAM našich – 7. júna: Slovensko – kvalifikant, 8. júna: Slovensko – Česko, 9. júna: Španielsko – Slovensko.

B-SKUPINA (Liepaja): Lotyšsko, Poľsko, Grécko, Maďarsko.

C-SKUPINA (Valmiera): Rusko, Turecko, Litva, Srbsko.

D-SKUPINA (Valmiera): Bielorusko, Francúzsko, Izrael, družstvo z dodatkovej kvalifikácie.

Z KAŽDEJ SKUPINY postúpia po tri družstvá do "osemfinálových" šesťčlenných skupín (do E-skupiny pôjdu trojice z áčka a béčka; do F-skupiny z céčka a déčka). Hrať sa už bude v Rige, kde šampionát vyvrcholí rozhodujúcimi zápasmi.


 


spankbang