Domov > Regionálne súťaže

23.05.2008 | Denník Šport | Basket portál - Extra

Olympijská túžba sa mu nesplnila

RUDOLF STANČEK, ktorého preslávil basketbal, má dnes 80 rokov

Mal štrnásť rokov, keď sa rozhodol, že jeho hlavným športom sa stane basketbal. Predtým ako menšie dieťa sa venoval, podobne ako iní jeho rovesníci, futbalu, volejbalu, hokeju, ale šikovne aj stolnému tenisu.

Dnes má bratislavský rodák Rudolf Stanček "neuveriteľných" 80 rokov. Pod košmi ako hráč, tréner a funkcionár prežil a vykonal toľko, že by sa jeho príbehmi a skutkami dala naplniť kniha. Obohatil by ju zážitkami zo známej športovej haly na Pasienkoch, v ktorej s určitými prestávkami šéfoval v rokoch 1962 – 1995.

Chodí do nej dodnes. Najmä na basketbal. "Je úplne iný, než v časoch mojej hlavnej športovej kariéry. My sme ho hrali statickejšie, ani ,osobka’ nebola taká tvrdá, aká je dnes. Mojich najlepších zverencov spred 25 – 30 rokov si však už trúfam smelo porovnať s dnešnými basketbalistami," zalovil v pamäti jubilant, ktorému predvčerom zatlieskalo viac ako tisíc párov rúk počas prestávky semifinále extraligy Inter – Spišská Nová Ves. "Hrali lepšie zónovú obranu, vynikajúco doskakovali, preto robili veľa a úspešných protiútokov. A ani bežné útoky neboli také stereotypné ako dnes, keď takmer vždy musí dostať loptu stredný rozohrávač."

Práve Rudolf Stanček doviedol "kropilákovcov" v drese Interu Bratislava v roku 1979 k prvému a o sezónu neskôr aj k druhému titulu majstra Československa. Boli sme zvedaví, či by títo jeho slávni zverenci obstáli proti terajším najlepším hráčom Slovenska? "Dokonca by vyhrali! Každé takéto porovnávanie je síce ťažké, napriek tomu si to trúfam tvrdiť," skonštatoval Rudo odvážne. "Niekoľkí z nich, Stano Kropilák celkom jednoznačne, patrili k najlepším hráčom na kontinente. V družstve som mal naraz viacerých reprezentantov Československa, ktoré získalo v tom čase medaily na majstrovstvách Európy."

On sám je hrdý aj na prácu s basketbalovou mlaďou, ktorej sa dlhé roky obetavo venoval spolu s manželkou Libušou. Práve jeho detskí zverenci boli azda prví v celej republike, čo trénovali dvojfázo. Ráno pred vyučovaním a potom aj popoludní. Nečudo, že sa viackrát stali majstrami Československa medzi dorastencami. Rudo, prezývku tento muž ani nemal, bol aj predsedom basketbalového Interu (1967 – 1978 a 1992 – 1995) a trénerom žien Slovana a Lokomotívy Bratislava. Medzičasom ním bol po roku aj v Luxembursku a Nemecku.

Pravda, pyšný je právom i na svoju dlhú hráčsku kariéru. Tá ho totiž vymrštila na trénerské i funkcionárske posty. Nesplnili sa mu však všetky túžby. "Na olympiádu do Londýna 1948 ma nezobrali, lebo som vraj bol mladý. O štyri roky neskôr do Helsínk dostal prednosť ktorýsi z českých hráčov. Slováci vtedy, tvrdím to najmä o sebe, nemali ľahkú pozíciu," vracia sa s trpkosťou v hlase viac ako polstoročie späť.

Aj tak mu dal basketbal veľa. On, ako sám hovorí, mu obetoval celý život. Už nemá veľa cieľov a hlavnou túžbou je, aby ho, ani manželku, netrápilo podlomené zdravie. Najmä na pekné chvíle pod košmi spomína pravidelne s niekoľkými rovesníkmi raz mesačne. "Ešte pred pár rokmi sme sa schádzali každý týždeň, ale už sme aj debaty obmedzili. Do kolkárne vedľa haly nás chodí už len zopár, lebo nás niektorí už opustili a ďalším sa prichádza ťažko. Ktovie dokedy tam vydržím chodiť aj ja?" dodáva s úsmevom, ale i nostalgiou.

Na to nik nepozná odpoveď. Ale želanie, aby mu to vydržalo čo najdlhšie, je určite namieste.

TOMÁŠ GROSMANN

FOTO DUŠAN KOUTNÝ



VIZITKA RUDOLFA STANČEKA

NARODIL SA 23. 5. 1928 v Bratislave.

REPREZENTANT v basketbale bol v rokoch 1947 – 1953, hral na ME 1953 v Moskve, kde Československo skončilo na 4. mieste.

BASKETBAL hral na vrcholovej úrovni (1946 – 1962) v Slovane, Lokomotíve a Sokole Bratislava, Sokole Svit, ATK Praha, Lokomotíve Pezinok a TTS Trenčín.

AKO TRÉNER doviedol mužov Interu Bratislava k čs. titulom v rokoch 1979 a 1980.



AMBICIÓZNY ČLOVEK

"Rudo Stanček bol vždy ambiciózny človek. Preto sa nás ujal ako tréner na sklonku sedemdesiatych rokov, lebo tušil, že môžeme prelomiť vtedajšiu hegemóniu českých tímov pod domácimi košmi. V Interi predtým urobil pre basketbal ohromne veľa ako funkcionár. Mal veľa známostí aj zápal pre vec, a keď chcel niečo dosiahnuť, šiel neraz aj tvrdohlavo za svojím cieľom. Tituly, ktoré s nami hráčmi získal, boli preňho za to všetko parádnym zadosťučinením. Určite patrí medzi najväčšie osobnosti nášho klubu v jeho celej histórii," skonštatoval Stanislav Kropilák, kedysi skvelý basketbalista, teraz prezident basketbalového Interu Bratislava.


 


spankbang